Omgeving, activiteiten en bezienswaardigheden

Bergen is een dorp in de provincie Noord-Holland en maakt deel uit van de gelijknamige gemeente. Het is een populaire toeristenbestemming aan de Noordzeekust.

Het huisje “BROEKBEEK” ligt in het oude deel van het dorp met vrijstaande huizen net ten zuiden van het centrum. Het ligt aan het pleintje van de Broekbeeklaan. Vrij parkeren. Dit is een zeer rustige straat en het is ongeveer 150 m van het bos. U kunt in ongeveer 1½ uur via het bos en de duinen naar het strand wandelen en in 10 minuten naar het centrum van ons mooie dorp Bergen. Het strand in Bergen aan Zee is op 5 Km afstand. Ongeveer 20 minuten op de fiets.

OMGEVING

Prachtig wandel- en fietsgebied, paardrijden, mountainbiken, duinen, strand, bos en weiland, winkels, bioscoop, restaurants, theater, musea, veel kunst en cultuur, subtropische zwembad, zeilen, surfen, kiten

KUNST en CULTUUR

Bergen is een kunstenaarsdorp dat veel schilders, schrijvers en architecten aantrekt. Het museum Kranenburgh in Bergen heeft een indrukwekkende verzameling kunstwerken van de Bergense School. Een weekend eind mei is er het Woodlands festival. Er zijn in de zomerperiode op donderdag- en vrijdagavond kunstmarkten en braderieën. In augustus de Internationale Holland Music Summer Academy met vele concerten en masterclasses in de omgeving door jonge musici. Daarnaast is er het jaarlijkse muziekfestival Jazz en Sail begin september en de Kunst10daagse in de herfst. Door het jaar heen zijn er regelmatig concerten in de Ruïne kerk.

BEZIENSWAARDIGHEDEN/ ACTIVITEITEN

Zo zijn er poldermolens ten noorden en zuiden van Bergen. Het Zeeaquarium in Bergen aan Zee. Ten Noorden van het dorp liggen de Schoorlse Duinen, een uitgestrekt natuurgebied met de hoogste en breedste duinen van Nederland, waar heerlijk gewandeld  en gefietst kan worden. Er is een geweldig mountainbike pad van 16,3 km. Langs de hele kust hier is prachtig duingebied en strand. Ook loopt hier een deel van de lange afstands wandelingen langs de kust tot in Portugal en naar Duitsland.

Noord Holland heeft vele mooie historische dorpjes en ook voor minder mooi weer geweldige toeristische plekken. Het Museum Broeker Veiling in Langedijk, waar je met bieden bijvoorbeeld een bloemkooltje kan kopen. Ook varen tussen de poldereilandjes is erg leuk. Het Zuiderzee museum in Enkhuizen. Of bijvoorbeeld met de stoomtram of met de boot via het IJsselmeer naar het Zuiderzeemuseum. De Schermer molens zeer interessant om van binnen te bekijken. De vissersdorpen Volendam en Marken. Kaasmakerij in Edam. In Alkmaar de Kaasmarkt de hele zomer periode, Kaasmuseum en Stedelijk Museum. Lichtjesavond in Bergen op de eerste woensdag in augustus. Een dagje naar Amsterdam. Zelfs Texel is voor een dag heerlijk om te doen. Er zijn nog veel meer interessante Musea in Noord Holland. Kortom alles om erop uit te trekken.